НачалоНовини 2016/04Новина

Изпълнителна агенция по горите | Новини

11.04.2016 - С Горски празник завърши Седмица на гората в РДГ Кюстендил

С „Горски празник”, организиран от Регионална дирекция по горите Кюстендил и Природен парк „Рилски манастир завършиха събитията  организирани в Седмицата на гората от  РДГ Кюстендил. В местността „Кирилова поляна”, землище на Рилски манастир, днес малчугани разпределени в три отбора на възраст 10-14 години, от общините Рила,  Кочериново и Неправителствената организация „Заедно за успех” –град Кочериново се състезаваха  в  атрактивни интерактивни игри.

 С помощта на лесовъдите от РДГ Кюстендил и ПП „Рилски манастир”,  учениците  се научиха да измерват дебелината и височината на дърветата и да познават техния вид. Научиха  и много за значението на изсъхналите дървета и за това колко са опасни вредителите за съществуването на гората.

В заключителната игра „ Поушаване на горски пожар“, отборът на Кочериново взе преднина и така се класира на първо място. Второто място компетентно жури присъди на неправителствената организация  „Заедно за успех” от община Кочериново и на трето място се класира отборът на град Рила.

 Капитаните на отборите получиха футболна топка за своя отбор, рекламни шапки и други материали осигурени от РДГ Кюстендил и ПП „Рилски манастир”.

 По време на награждаването, Директорът на РДГ Кюстендил инж. Здравчо Тодоров благодари за отличното представяне на отборите в състезателните игри и припомни на учениците, че трябва да пазят зеленото богатство на България. 

 Предвижда се инициативата, която се проведе едновременно на 18 места в страната   да се превърне в регулярна дейност, като децата чрез своите учители и родители ще имат възможност се включват в подобни занимания през различните сезони на годината.