НачалоНовини 2016/04Новина

Изпълнителна агенция по горите | Новини

11.04.2016 - Лесовъд за един ден в РДГ Шумен

Празникът започна от 11,00 часа  с богата артистично-музикална програма, в която участие взеха ученици от СОУ „Сава Доброплодни“. Изявата на децата плени публиката и допринесе за доброто настроение на всички присъстващи. След приветствията от страна на официалните гости, в 12,00 часа бе даден старт на игрите с децата. Учениците от възрастова група 13-16 години бяха включени в 4 отбора за участие в играта със състезателен характер „Лесовъд за един ден“, което им даде възможност да  научат повече за лесовъдската професия. Определени бяха инженер-лесовъди за  ръководители на отборите. Всички участници получиха указания и на предварително определения за целта на играта отдел, те приложиха на практика наученото. Учениците във възрастовата група от 9 – 12 години играха интерактивни и забавни игри. Малчуганите от ЦДГ „Конче вихрогонче“ също се включиха в забавлението. Всички деца  изработиха картички с естествени материали, събрани от гората.

Обявен бе и конкурс за рисунка на асфалт на тема „Празник в гората“. Официалните гости залесиха фиданки, на определените от организаторите места. Състезателните игри  приключиха в  13,00 часа. След оспорвано разискване от страна на комисията бе определено следното класиране.

На първо място се класира отбора на Нови пазар.

На второ място се класира отбора от Велики Преслав

На трето място се класира отбора на Шумен

Четвърти бяха учениците от Каспичан.

На класираните от 1-во до 3-то място бяха раздадени купи и грамоти, а на четвъртия отбор – грамота. Отбора победител ще получи и еднодневна екскурзия до Ловен дом, на територията на СИДП – Шумен. С грамоти бяха отличени и участниците в рисунка на асфалт. На всички деца бяха раздадени медальони от естествени материали, на които можеха сами да рисуват и украсяват. 

На гражданите, които присъстваха на Празника бяха раздадени безвъзмездно 200 бр. фиданки. Осигурени бяха безалкохолни напитки и закуски в предвидените за това павилиони за храна.

В заключение може да отбележим, че “Горският празник“  премина успешно и забавно, и събуди интереса на младите приятели на гората, като сложи началото на една добра традиция. Искрено се надяваме през 2017 година да привлечем много повече участници и граждани в инициативата.