НачалоНовини 2016/04Новина

Изпълнителна агенция по горите | Новини

12.04.2016 - На 9 април 2016 г. /събота/ в Парк „Лаута” на територията на гр. Пловдив бяха проведени мероприятия свързани с националната инициатива „Горски празник” под надслова „Лесовъд за един ден”.

Провеждането на тази инициатива беше заключителния етап на програмата на честванията на Регионална дирекция по горите гр. Пловдив – част от предвидените в осемнадесет града на територията на цялата страна мероприятия.

Целта на инициативата е да се представят пред обществеността дейностите, които извършват горските служители. На децата се предостави възможност чрез интерактивни игри и занимателни беседи с лесовъди, да научат повече за лесовъдската професия, горските екосистеми и процесите, които протичат в тях. Участвуваха експерти и служители към РДГ и ЛЗС Пловдив, официални гости, ученици, граждани и журналисти. 

Събитието беше открито в 10.00 часа на сцена разположена на територията на Парк ”Лаута”. Водещия представи официалните гости, като предостави думата на директора на РДГ Пловдив и на кмета на район Тракия, за приветствие към присъствуващите на празника. Детска вокална група „Бон мин” от Комплекса за социални услуги „Олга Скобелева” в града поздрави всички с няколко музикални изпълнения, като след тях детски тацов мажоретен състав представи свои танци. Около 11.00 ч. беше дадено началото на заниманията и игрите от директора на РДГ Пловдив, като водещия разясни сценария за провеждането им, водещите експерти, както и наградите за участвуващите деца

През следващите няколко часа бяха проведени беседи в занимателен и игрови порядък с деца от различни възрастови групи от 7 до 12 години, като групи от по двама експерти и служители към РДГ Пловдив и ЛЗС Пловдив водеха беседите и игрите, за да могат децата да опознаят професията и работата на лесовъда в горска обстановка. 

Всички участници получиха награда –медали, върху която е написано „Лесовъд за един ден – лесовъд завинаги, Седмица на гората - 2016 г.“, както и контейнерни фиданки от атласки кедър, които да залесят и да се грижат за тях.

Инициативата протече в празнична обстановка, като на шатрата на РДГ Пловдив се раздаваха на всички желаещи освен контейнерните фиданки, също и материали от дирекцията популяризиращи професията на лесовъдите, като специално изготвените за Седмицата на гората книжки с най-често срещаните дървесни видове на територията на област Пловдив, книжки с диворастящи гъби, както и с дивите животни в горите, плакати и други брошури. До сцената имаше изложение от производители на изделия и продукти от природата - музикални инструменти, малки пластики и изделия от дърво, керамика, вълна, и други от Техникума по дървопреработване в Пловдив и негови ученици, както и други производители от „Задругата на майсторите” в гр. Пловдив.