НачалоНовини 2016/04Новина

Изпълнителна агенция по горите | Новини

20.04.2016 - Институциите обединяват усилия за засилване на контрола в горските територии в района на област Ловеч

Институциите обединяват усилия за засилване на контрола в горските територии в района на област Ловеч. Това стана ясно на проведена днес среща на територията на област Ловеч, на която присъстваха представители на Изпълнителна агенция по горите и Министерство на земеделието и храните, Регионална дирекция по горите - Ловеч, Апелативна прокуратура Велико Търново, Окръжна прокуратура – Ловеч, районни прокуратури в област Ловеч, директори  на районни управления на МВР, директори на държавни горски стопанства в региона.
„Повече от 2400 са съставените актове за незаконни дейности в горските територии в териториалния обхват на дейност на Регионална дирекция по горите - Ловеч през 2015 г. Почти половината от преписките са изпратени на прокуратурата. Образувани са 50 досъдебни производства и са издадени 31 присъди, като една е лишаване от свобода и осем са условни”, каза инж. Павли Богдански, директор на Регионална дирекция по горите – Ловеч.
"Голяма част от проблемите, свързани с контрола върху незаконната сеч в района, са предизвикани от организирани групи от социално слаби лица, които проявяват агресивно поведение при извършване на проверките", посочи инж. Тони Кръстев, изпълнителен директор на Изпълнителна агенция по горите. По думите му, тъй като нарушителите са социално слаби, те остават ненаказани, а това чувство на безнаказаност ги превръща в системни нарушители.
През настоящата година съставените актове по Закона за горите вече са почти 1300. Повече от една трета от преписките са изпратени на съответните прокуратури. Петима от нарушителите имат съставени поне по 10 акта по Закона за горите само от началото на годината до настоящия момент. Трима от тях са от с. Търнене, общ. Плевен.
Районите, които са известни с високата концентрация на посегателства от горите са обект на непрекъснати проверки, дежурства и засилени мерки по опазване на горските територии. За справяне с най-проблемните места са необходими усилията на всички държавни органи и институции.  
В рамките на дискусията бяха набелязани конкретни мерки за противодействие на бракониерските групи, като формиране на съвместни екипи за контрол на горските територии, сътрудничество с Районната  прокуратура за изготвяне на ефективни обвинителни актове, контрол върху незаконно добита дървесина от населението, подобряване на диалога и обмена на оперативна информация между отделните държавни органи.
„Има възможност да бъде даден достъп до електронната система на ИАГ, за да бъде улеснена работата на колегите от МВР и Прокуратура по преписки и досъдебни производства, свързани с нарушения в горските територии”, подчерта инж. Тони Кръстев, изпълнителен директор на ИАГ.
Участниците в дискусията декларираха готовност за целенасочени общи действия, които да дадат отпор на нарушителите. 

Дирекция „Информационно обслужване и връзки с обществеността”