НачалоНовини 2016/05Новина

Изпълнителна агенция по горите | Новини

25.05.2016 - Работна среща на Екипа за управление и изпълнение на проект № Д - 33 – 89 - 31.08.2015 г. FOR OUR FUTURE, съфинансиран от ФM на ЕИП 2009-2014 г., ПРОГРАМА BG 03 Биологично разнообразие и екосистеми

В рамките на изпълнение на дейност „Оценка и картиране на екосистемните услуги” на проект „Гори и горски територии  - картиране и оценка на екосистемните услуги извън Натура 2000 в България” (FOR OUR FUTURE), съфинансиран от Финансовия механизъм  на Европейското икономическо пространство 2009-2014 г. (ФМ на ЕИП) на 19 май 2016 г. от 14.00 ч. в сградата на Министерство на земеделието и храните, Изпълнителната  агенция по горите се проведе работна среща на Екипа за управление и изпълнение на проекта с експерти от ИАГ .
Участие в срещата взеха:  д-р инж. Любчо Тричков – гл. експерт в дирекция ПМД и Координатор на проекта от страна на ИАГ; Петя Славчевска – ст. експерт и Технически сътрудник на проекта; инж. Георги Тинчев – експерт „ГИС“; Мариана Симеонова – експерт “IT и база данни“ по проекта; инж. Мария Беловарска – експерт „Екосистемни услуги“ по проекта;  Николета Динева – експерт „PR” по проекта; инж. Петко Илиев – гл. експерт, отдел НГКДГ, ИАГ; инж. Мартин Тодоров – гл. експерт в дирекция ГЛД; инж. Кирил Ташев – гл. експерт в дирекция ГЛД; ландш. арх. Иван Богданов – гл. експерт в дирекция ИОВО. В работата на групата се включи и инж. Красимир Каменов- Зам. Изпълнителен директор на ИАГ и Ръководител на проекта.

Практически разяснения, свързани с етапите на процеса по картиране и оценка на състоянието на горските екосистеми  и на екосистемните услуги от тях представиха д-р инж. Любчо Тричков и инж. Георги Тинчев. Инж. Кирил Ташев представи работен вариант на проект на алгоритъм за определяне на материалните екосистемни услуги от горските екосистеми, съобразен с изискванията на Методологията на МОСВ за оценка и картиране на състоянието на горите и горските екосистеми и екосистемните услуги в България, структурата и наличните данни в таксационните описания на ЛУП и ГСП и други източници на данни.
По време на работната среща бяха представени  и предложени различни източници и методи за идентифициране на данни и разработване на алгоритми  за оценка на състоянието и определяне на различните типове екосистемни услуги от горите.
С цел подобряване на координацията и получаване на методическа подкрепа, бе взето решение за организиране на среща на 07.06.2016 г. на членове от Екипа за управление и изпълнение на проекта с представители от предефиниран проект „Методологическа подкрепа за оценка на екосистемните услуги и биофизична оценка” MetEcoSMap.

 
Документи