НачалоНовини 2016/06Новина

Изпълнителна агенция по горите | Новини

09.06.2016 - Изпълнителна агенция по горите стартира изпълнението на проект BIO4ECO

Стартира изпълнението на проект ”Регионални политики за устойчива биоенергия BIO4ECO” по програма INTERREG EUROPE на Европейския съюз, в който Изпълнителна агенция по горите е партньор наравно с 9 организации от седем държави: Горски технологичен център на Каталония; Министерство на земеделието – провинция Каталония, кралство Испания; Регионалния съвет на провинция Северна Карелия, Финландия; Националната асоциация на общините собственици на гори във Франция; Департамента за политики по развитие на селските райони и рибарството на провинция Абруцо, Италия; Словенската служба по горите; Министерство на земеделието на Латвия; Асоциацията на частните собственици на гори в Латвия  и Регионална агенция за развитие за централен регион, Румъния.
Основната цел на проекта е да допринесе за подобряване на разработването и прилагането на национални и регионални политики, касаещи прехода към нисковъглеродна икономика по отношение на ползването на възобновяеми енергийни източници, енергийна ефективност и оползотворяване на биомаса от горите и земеделието.
На 07.06.2016 г. от 14:00 ч. екипът на Изпълнителна агенция по горите за управление и изпълнение на проекта  проведе своята първа среща.  По време на срещата бяха обсъдени основни моменти и положения по отношение на програмата и проекта, като цели, дейности, очаквани резултати, работа с основните заинтересовани страни, в областта на горскодървесната биомаса и производството на енергия, разработването на Национален план за действие за горската биомаса, координация с Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ с цел предоставяне на възможности за финансиране на дейности от плана и др.
Следващо мероприятие по проекта е Стартиращата среща, която ще се проведе в началото на м. Юли, 2016 г. с домакин – водещия партньор по проекта.