НачалоНовини 2017/03Новина

Изпълнителна агенция по горите | Новини

13.03.2017 - Експерти от ЛЗС-Пловдив започнаха практически обучения по лесозащита

Експертите от Лесозащитна станция-Пловдив (ЛЗС) започнаха обучения на горските служители, които ще се справят с различни вредители, болести и други повреди в горските територии в Пловдивска, Пазарджишка, Кърджалийска и Хасковска области. 

Първото от поредицата теоретични и практически обучения се проведе на 10.03.2017 г. в териториалния обхват на Държавно горско стопанство – Алабак. 

Съвещанията са продължения на работните срещи от 2015 г., на които ЛЗС-Пловдив очерта очакваната тенденция за развитие на насекомни вредители вследствие на природното бедствие. Обсъдени са повредите от абиотични фактори в горите, възможности за предотвратяване на щети и недопускане допълнително влошаване на здравословното състояние на оставащите на корен насаждения. 

Обученията са във връзка с очаквания нов пик в нападенията от вредители от род Ips и род Tomicus. Нагледно на терена се показаха видовете вредители (род Ips и род Tomicus и др.) техните стадии на развитие, методите и начините за борба с тях.

В обхвата на обучението се предоставиха подробни методически указания за откриване на новонападнатите насаждения, определяне степента на нападение и начините на извеждане на борба с вредителите.