НачалоНовини 2017/04Новина

Изпълнителна агенция по горите | Новини

03.04.2017 - На 1 април 2017 година пред Летния информационен център на ПП „Шуменско плато“ за втора поредна година стартира Националната инициатива „Лесовъд за един ден“

На празника присъстваха около 200 деца на възраст от 5 до 18 години от гр. Шумен. Гости на инициатива  бяха областният управител на област Шумен Валентин Александров и екипът му, кметът на община Шумен Любомир Христов и екипът му,  началникът на РУ Илиян Николов, както и много граждани. След официалното откриване и  артистично-музикалната програма, за децата бяха организирани забавни игри, а техните родители и гостите на инициативата "Лесовъд за един ден" получиха като подарък 150 малки дръвчета, които да засадят в двора си или на своята улица. Официалните гости също се включиха в залесяването, като на определените за целта места засадиха фиданки.

Малките участници в празника бяха разделени в отбори по възрастови групи. Всички те облякоха тениски с надпис „Гората е живот“ – тазгодишното мото на Седмицата на гората.

Децата от детските градини, както и тези до ІV клас с голям интерес се включиха в предварително подбраните за тяхната възраст интерактивни игри. Учениците споделиха правилата за пребиваване в гората, чрез които се цели нейното опазване от замърсяване, пожари и други посегателства, като наред с това научиха повече за професията на лесовъдите. Родителите им и другите гости с интерес наблюдаваха игрите. Децата изработиха картички от естествени материали, събрани от гората. Украсиха и предварително раздадените им медальони.

Учениците на възраст от 14-18 години се включиха във викторина и под формата на игра те отговаряха на въпроси свързани с това, какво знаят за ПП „ Шуменско плато“, какво знаят за работата на лесовъда, какви са видовете сечи, какви са най-честите нарушения в горите. Жури, съставено от лесовъди оценяваше дадените отговори. От участвалите 3 отбора – победители, с еднакъв брой точки  се оказаха два отбора. Те ще посетят разсадник „Салманово“ на територията на ТП ДГС „Шумен,“ което ще им даде възможност да се запознаят отблизо с производството на фиданки от дървесните видове, които се използват при залесяването.

В края на мероприятието всички отбори пуснаха балони, на които бяха привързани цветни лентички с пожеланията на децата към гората.

На всички участници бяха раздадени ранички, пълни с лакомства.

Добро настроение и положителни емоции заредиха присъстващите на празника.