НачалоНовини 2017/04Новина

Изпълнителна агенция по горите | Новини

04.04.2017 - Инж. Здравчо Тодоров откри Седмица на гората 2017 за Регионална дирекция по горите - Кюстендил

"Гората е живот“ – това е мотото, под което ще премине традиционната Седмица на гората през 2017. Тя започва от 1 до 9 април под надслов в   РДГ Кюстендил- „Биосанитарите в гората и живота в гората”.

„Фокусът тази година е върху птиците, естествените биосанитари в гората.Ще  продължим започнатата преди 2 години инициатива да работим активно с децата и учениците от региона. Тази година основно нашата организация ще  се насочи към децата. В тази връзка са разработени професионални теми, които ще бъдат разяснени пред учениците. Трябва да убедим младото поколение да не унищожават птиците, техните гнезда и техните люпила, защото те са помощниците, които помагат за доброто санитарно състояние на горите., заяви  инж.Здравчо Тодоров, директор на Регионална дирекция на горите в Кюстендил .

Децата , заедно с лесовъди от РДГ Кюстендил ще поставят над 400 къщички за птици. През седмица са предвидени редица инициативи с участието на деца от всички  общини в област Кюстендил и Перник. В програмата са включени  още  инициативи, които предоставят възможност на децата чрез интерактивни игри  и занимателни беседи с лесовъди да научат повече за лесовъдската професия, горските екосистеми и процесите, които протичат в тях.

Като по-мащабна органицация за община Кюстендило на 06 април от 11,00 часа ще се проведе младежки хепънинг в местност „Хисарлъка“, рисунки на открито върху пано, декориране на дървени къщички и провеждане на интерактивни игри „Лесовъд за един ден“ и други.

Предвидени са и масови залесявания, в които също ще участват ученици. Ще бъдат залесени основно широколистни дървета- на 4 април в ДЛС „Осогово”, на 7 април в  района на плажа покрай река Банщица. Поканени са ученици, представители на неправителствени организации

По традиция Седмица на гората започна с поднасяне на венци и цветя пред паметника на Йордан Митрев, залесителят на парк Кюстендил. Пред делото му се поклониха инж.Здравчо Тодоров, експерти  и служители на РДГ Кюстендил, зам. областният  управител Катерина Янчева  и служители на администрацията.