НачалоНовини 2023/12Новина

Изпълнителна агенция по горите | Новини

22.12.2023 - Горските педагози на ИАГ заедно с изпълнителния директор, инж. Стоян Тошев, посетиха учебни заведения в община Своге

"Горската педагогика е кауза, която следват стотици наши служители, отделят енергия, сили, лично време, за да дадат на подрастващите нужните знания, информация, да споделят своя професионален поглед за грижите за гората и най-вече любовта към нея, така че след време да имаме едно образовано и информирано поколение. Сигурен съм, че част от тези деца след време ще наследят нашата професия и ще бъдат добри лесовъди". Това каза инж. Стоян Тошев, изпълнителен директор на ИАГ, по време на посещение заедно с горски педагози от Агенцията в учебни заведения в гр. Своге и с. Церово, общ. Своге.

Горските служители бяха топло посрещнати от децата и техните преподаватели. Децата слушаха с интерес разказите на горските педагози, които им обещаха да се върнат при тях през пролетта, за да проведат на открито лесовъдските игри, които ще им подготвят.

Горската педагогика е най-резултатният начин за осъществяване на връзка между лесовъдите и младото поколение и обществото като цяло. Чрез лесовъдски игри, в които участват самите деца, горските служители обясняват какви дейности се извършват в горите и в същото време какво правят лесовъдите, в грижата си за тях. Показват защо добивът на дървесина е необходим, от какво боледуват горите, какво е разнообразието на флората и фауната в горите, какви грижи се полагат за тяхното опазване от болести и горски пожари.

През следващата година у нас ще се проведе 18-тия конгрес на Горската педагогика, който ще премине по егидата на горските пожари и природните бедствия. За първи път страната ни ще бъде домакин на този голям европейски форум на горските педагози на Европа.

Горската педагогика възниква в България преди повече от 10 години. Нейн основоположник е д-р инж. Анна Петракиева, която с подкрепата на Агенцията изгражда цяла мрежа от горски педагози в страната. Интересът към лесовъдските игри бързо се разрасна така, че в един момент нашите горски педагози не смогваха да отговорят на всички желаещи да се включат в инициативите. Направиха се много обучения по горска педагогика  в почти всички горски структури – в ИАГ, в регионалните дирекции по горите, природни паркове, държавни предприятия, държавни горски и ловни стопанства и в момента обученията продължават, за да има подготвени служители - лесовъди, които да отговорят на нарастващия интерес сред децата.

 
 
 

Коментари

Публикувай коментар

Заглавие:
Текст:
Псевдоним:
Е-мейл:
Код за сигурност