НачалоНовини 2015/03Новина

Изпълнителна агенция по горите | Новини

10.03.2015 - Законодателни промени в горския сектор бяха представени на кръгла маса

Законодателни мерки за подобряване на контрола в горския сектор и ограничаване на незаконната сеч бяха представени на проведената днес кръгла маса.
На срещата министър Десислава Танева съобщи, че във връзка с решение на НС от 4 март 2015 година, е издадена заповед, с която се забранява износа на необработен дървен материал.
„Вярвам, че предприетите законодателни промени ще помогнат да се вземат адекватни решения, които да подобрят устойчивото управление на горските територии, така че основните функции на горите да бъдат гарантирани", подчерта министър Танева.

Заместник-министър Георги Костов очерта предвижданите промени в законодателната рамка на сектора, като подчерта невъзможността от тяхното балансирано извършване без подкрепата на всички заинтересовани страни. Той акцентира, че е необходимо повече уважение и промяна в начина на мислене по отношение на горите и осъзнаването, че те са важен ресурс както за природата, така и за икономиката ни. Заместник-министърът  подчерта, че настоящият закон е основан на относително либерални принципи и е важно засилването на контрола и успешните практики при прилагането му. Зам.-министър Костов посочи, че обществените настроения и очаквания са за противодействие на незаконните и непрофесионалните практики и че именно това е философията на предлаганите промени.
Нормативните промени предвиждат конкретни мерки за ограничаване на изсичането в кратък период на малките частни горски парцели, до 2 ха, което засяга над 1,5 млн. собственици и над 2 млн. парцела. Предвижда се да се създаде възможност за изкупуване на малки горски парцели от собственици, които нямат възможност да ги стопанисват.

Измененията ще предоставят възможност на служителите от държавните горски и ловни стопанства да могат да съставят актове и в района на дейност на други териториални поделения от едно държавно предприятие.
Сред основните промени доц. Костов посочи задължителната квалификация, което ще прекрати практиката за осъществяване на дейности в горските територии от лица без необходимите знания.
Друг проблем са системните нарушители, посочи зам.-министърът и в момента се работи много интензивно по промени и в други закони, свързани с неизбежност на налаганите от контролните органи наказания и полагане на обществено полезен труд.

„Ще бъде изградена електронна онлайн система от Изпълнителна агенция по горите, чрез която да бъде проследявано движението на добитата дървесина в реално време.” Това каза инж. Красимир Каменов, зам. изпълнителен директор на Изпълнителна агенция по горите, на проведената днес среща за обсъждане на законодателните промени в горския сектор. Мерките са част от проектоизменения, предвидени в Наредбата за контрол и опазване на горските територии.
Предлаганите промени ще дадат възможност на държавните горски предприятия да разкриват постоянни контролни горски пунктове (КГП), там, където е целесъобразно и необходимо.
Обмисля се възможността след 2016г. да се въведе изискване автомобилите, извършващи транспорт на дървесина, да бъдат оборудвани с GPS устройства, чрез които да се извършва контрол при транспортирането й.

Д-р инж. Ценко Ценов, Директор на дирекция „Гори и лесовъдски дейности” в Изпълнителна агенция по горите представи промените по Наредба за сечите в горите. Измененията предвиждат увеличаване на дяла на разновъзрастните гори и техния запас на дървесина. По този начин промяната в екологичната среда при смяната на старо с ново поколение гора ще бъде минимална.
Инж. Ценов представи като изцяло нов документ Наредбата за инвентаризацията на горските територии, която ще дава възможност за по-надеждно планиране в горите. В поднормативния акт е описан реда за изготвяне на областните планове за горско-стопанско развитие. Чрез тях планирането ще може да се прави по по-публичен начин, с повече участие на местните хора, които да имат право на глас.
Инж. Валентин Чамбов, Началник-отдел „Недържавни гори и контрол върху дейностите в горите” в Изпълнителна агенция по горите представи промените в Наредбата за условията и реда за възлагане изпълнението на дейности в горските територии – държавна и общинска собственост, и за ползването на дървесина и недървесни горски продукти. Въвеждат се възможности за предлагане на дървесина от страна държавните горски предприятия в други мерни единици. Това ще улесни прилагането на мерките за контрол върху дървесина.
Въвеждат се Общи условия, които ще бъдат одобрявани от министъра на Земеделието и храните или оправомощено от него лице, както и клаузи за различните видове процедури – за възлагане на дейности, за продажба на дървесина на корен и от склад, включително за дългосрочно договаряне. Законовите промени ще отговорят на очакванията на бизнеса за повече сигурност и предвидимост.
Участниците в Кръглата маса изложиха свои бележки и становища, като бе дадена възможност в десетдневен срок те да бъда изпратени писмено, след което обобщени и веднага след това променените наредби да бъдат публикувани на сайта на ИАГ за стартиране на процедурата по одобрението им.

 
Документи