НачалоНовини 2021/03Новина

Изпълнителна агенция по горите | Новини

23.03.2021 - Ето и първата информация от нашата викторина „Учим и знаем за българската гора“: ЗНАЧЕНИЕ НА ГОРИТЕ

ЗНАЧЕНИЕ НА ГОРИТЕ 

Българските гори покриват повече от 1/3 от територията на България. 

Горите осигуряват въздух, храна и питейна вода, без които ние не можем да съществуваме. Те са място за живот и на хиляди видове организми: гъби, насекоми и други безгръбначни животни, земноводни, влечуги, птици, дребни и едри бозайници. 

Дърветата и храстите в гората задържат дъждовните води по склоновете и помагат тя да попие в почвата. Благодарение на това гората си осигурява запас от вода, който помага за постепенното захранване на потоците и реките. Погълнатата от почвата вода се пречиства и когато постепенно се оттече в реките и язовирите, тя е с по-добри питейни качества. 

Корените на растенията, особено на дърветата и храстите, задържат почвата и хранителните вещества в нея. Растенията имат и много важна роля за подобряване качеството на въздуха. При процеса фотосинтеза те усвояват въглеродния диоксид и обогатяват въздуха с кислород, необходим за всички живи организми. 

Горите поглъщат шума и праха, усвояват голяма част от вредните газове, които предизвикват промените в климата.

 Хората от праисторическо време до днес използват горите за осигуряване на прехрана, дърва за огрев, дървесина за строителство, производство на мебели, хартия, лечебни растения (билки), гъби, плодове (орех, кестен, лешник и др.). В планинските райони на страната, например горите са единственото място, където хората могат да работят и осигуряват своето препитание. 

Горите осигуряват на хората възможност за туризъм, отдих и почивка. Те са част от историята на човека и пазят исторически места и културни паметници, където в миналото са се случвали важни исторически събития.

 
 
 

Коментари

Публикувай коментар

Заглавие:
Текст:
Псевдоним:
Е-мейл:
Код за сигурност