НачалоНовини 2024/07Новина

Изпълнителна агенция по горите | Новини

01.07.2024 - Проведен е международен уебинар на 27 юни 2024 г. и е изготвен документ за политики от юни 2024 г. по проектa за биоикономика CEE2ACT

Проведен е международен уебинар на тема „Споделяне за трансфер на знания в кръговата биоикономика“ на 27 юни 2024 г. и е изготвен документ за политики от юни 2024 г. по проект CEE2ACT “Подпомагане на страните от Централна и Източна Европа при разработване на стратегии и планове за действие за биоикономика”

 

На 27 юни 2024 г. проектният партньор Университетът и научен център – гр. Вагенинген (Нидерландия) организира и проведе международен уебинар на тема „Споделяне за трансфер на знания в кръговата биоикономика“,  който събра над 70 участници, в т.ч. 10 от България. 

Целта на уебинара беше да вдъхнови разработването на програми за знания за стратегии за кръгова биоикономика чрез интерактивна онлайн сесия, организирана от Университета и научен център – гр. Вагенинген. Представените теми бяха разделени в 5 области: изследователски приоритети, взаимодествие за трансфер на знания, мониторинг и оценка, финансови инструменти и подпомагане, образование и изграждане на капацитет.

Този уебинар бе част от поредицата за трансфер на знания. Говорителите по теми бяха от България, Хърватия, Чехия, Гърция, Унгария, Полша, Румъния, Сърбия, Словакия, Словения с допълнителен принос от Австрия, Германия, Холандия, Белгия, Испания, Финландия и Швеция. Те споделиха своя опит, най-добри практики и съвети по отношение на биоикономиката, иновациите и проектите свързани с нея. Д-р инж. Нестор Домусчиев от ИАГ и експерт „Трансфер на знания и изграждане на капацитет“ по проекта представи информация на тема „Изследователски приоритети в горския сектор“.

Уебинарът даде възможност за участие в интерактивна дискусия чрез игра на думи, да се разбере какво работи добре в различните страни и региони, както и кои са често срещаните предизвикателства, пропуските в знанията и капацитета в различни биоикономически сектори.  

Проектният партньор "Гриновейт! Юръп" ще публикува запис на уебстраницата на проекта от проведения уебинар, както и в YouTube канала на адрес: https://www.youtube.com/@greenovateeurope5467  Презентациите и обобщителните бележки от уебинара ще бъдат публикувани на уебстраницата на проекта на следния линк: https://www.cee2act.eu/knowledge-transfer-series/  

Въз основа на опита, събран от проектните партньори от Австрия, Финландия, Германия, Холандия и Швеция, CEE2ACT разработи възпроизводима стратегия за ангажиране на заинтересованите страни. Разгледайте първия документ за политики, изготвен по проект CEE2ACT през месец юни 2024 г. на тема „Най-добри практики за ангажиране на заинтересованите страни: Съвместно създаване на национални стратегии за биоикономика“: https://www.cee2act.eu/resources/

 

 

 
Документи
 
 

Коментари

Публикувай коментар

Заглавие:
Текст:
Псевдоним:
Е-мейл:
Код за сигурност