НачалоНовини 2023/02Новина

Изпълнителна агенция по горите | Новини

03.02.2023 - Световния ден на влажните зони в ПП „Персина“

Тази година отбелязахме Световния ден на влажните зони, като съвместно мероприятие между ДПП „Персина“, отдел „Природа“ към РИМ – Плевен и ДГ „Слънце“. Децата от IV „б“ група „Пчелички“ и IV „а“ група „Многознайко“  се впуснаха в игри посветени на „Богатството на влажните зони“. В предварително подготвеното интерактивно занимание те имаха възможност да се запознаят с най – уязвими от изчезване екосистеми на планетата. Малките любознайковци научиха какво са влажните зони, кои са техните обитатели, какво трябва да се направи за тяхното опазване и кое е подходящото местообитание за птици, жаби, риби и други организми. Чуха звуците на различните видове жаби и накрая релаксираха на брега на езерото, което сами напълниха с животни.

Световния ден на влажните зони тази година е посветен на необходимостта от тяхното възстановяване и премина под мотото „Време е за възстановяване на влажните зони“. 

На датата 2 февруари 1971 година, в иранския град Рамсар се подписва Рамсарската конвенция. Това е първият от съвременните глобални международни договори за опазване и устойчиво ползване на природните ресурси, който все още продължава да е единственият договор, насочен към специфични екосистеми – влажните зони. 

Благодарим на децата от ДГ „Слънце“ за изненадата подготвена за ДПП „Персина“- рисунки, посветени на биоразнообразието.

 
 
 

Коментари

Публикувай коментар

Заглавие:
Текст:
Псевдоним:
Е-мейл:
Код за сигурност