НачалоНовини 2023/03Новина

Изпълнителна агенция по горите | Новини

21.03.2023 - ДПП „Шуменско плато“ с нови залесени фиданки по повод Международния ден на горите

Залесяване по повод Международния ден на горите - 21 март  организира екипът на Дирекция на Природен парк „Шуменско плато“. Мероприятието се проведе съвместно с ученици от СУ „Сава Доброплодни“ и  Центъра за рехабилитация за хора със зрителни увреждания. Новите дръвчета ще радват посетителите на лесопарк „Кьошковете“. Фиданките са предоставени от Държавно горско стопанство – Шумен.

Петокласниците научиха повече за лесовъдската професия и начините на залесяване и приложиха на практика знанията си. Експертите от парка показаха семена от  най-разпространените дървесни видове в региона и обясниха каква е ролята на лесовъда за създаването и отглеждането на горите. Едно от дръвчетата е дарение от Центъра за рехабилитация за хора със зрителни увреждания, чийто потребители и служители участваха в събтието.

Международният ден на горите е определен по инициатива на 23-ата сесия на Европейската конфедерация по земеделие, проведена през ноември 1971 г. и e подкрепена от Организацията на ООН по прехрана и земеделие. Целта е да се фокусира вниманието върху ефективното стопанисване и опазване на всички гори на планетата с техния разнообразен животински и растителен свят. 

Горите заемат 90% от площта на ПП „Шуменско плато“. Тук се срещат 535 вида висши растения, от които 64 са с природозащитен статус. Установени са над 240 вида гръбначни животни, 345 вида безгръбначни и 28 вида земноводни и влечуги.

 
 
 

Коментари

Публикувай коментар

Заглавие:
Текст:
Псевдоним:
Е-мейл:
Код за сигурност